Francuskie romby z rabarbarem

0 (0 ocen)

Czasami przygodzi nam ochota na coś słodkiego i pysznego. Nie zawsze jest jednak czas na większe wypieki. Wówczas polecam owocowo- budyniowe ciasteczka z ciasta francuskiego!Przygotowuje się je bardzo szybko, więc na efekt pracy nie trzeba długo czekać:). Rabarbar tak podany smakuje pysznie!

Składniki:

  • Składniki na 8-10 sztuk:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (u mnie 25 x 50 cm),
    • 3 łodygi rabarbaru,
    • żółtko do posmarowania brzegów,
    • cukier trzcinowy do posypania
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1 budyń śmietanowy,
    • 1 żółtko do budyniu,
    • ok 1 łyżka cukru do budyniu (do smaku),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Francuskie romby z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy budyń

1.
    Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • podział ciasta 2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.
    Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8-10 kwadratów.
  • formowanie rombów 3. Nożem nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”. Otrzymaną ramkę, boki przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy.
  • nałożenie budyniu 4. Środek otrzymanych ciastek wypełniamy ugotowanym budyniem. Na budyniu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru.
  • przed pieczeniem 5. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Całość (brzegi i owoce) posypujemy cukrem trzcinowym.
    Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C.
    Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem można ciasteczka dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować