Te pierożki to pyszna słodka przekąska. Można zabrać je na piknik lub schrupać do kawy.
To również jeden z szybszych sposobów na przygotowanie deseru z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Francuskie pierożki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na 15 kwadratów
2.Rabarbar myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na małe kosteczki. Pokrojony łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Czekoladę siekamy na małe części.
3.Na każdy wydzielony kawałek ciasta francuskiego wykładamy porcje rabarbaru i czekolady
4.Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Uformowane przekładamy na przygotowaną blaszkę.
5.. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Deser pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
Gdy pieczenie dobiega końca mleko łączymy w miseczce z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier.
Jeszcze ciepłe pierożki wyjmujemy na kratkę i dekorujemy lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Komentarze