Francuskie z serem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepsze są jeszcze ciepłe, chrupiące z pysznym kwaskowym nadzieniem rabarbarowym. Do zrobienia w 30 minut. Szybkie ciacha do kawy które zrobi każdy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    200 g sera twarogowego

    1 żółtko

    1 łyżka cukru trzcinowego



    rabarbar:

    6 łodyg rabarbaru

    2 łyżki cukru

    4 truskawki



    1 jajko do posmarowania

    cukier trzcinowy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Francuskie z serem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myję i kroję na długość około 6 cm i zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 30 minut. Ciasto francuskie kroję na prostokąty o wymiarach cztery sztuki 8X12 cm, i cztery sztuki 10 na 14 cm. Większe kawałki ładnie nam skleją się ze spodem. Ser miksuję blenderem z żółtkiem, dodaję cukier. Na mniejszych kawałkach układam ser i po bokach po 2-3 paski rabarbaru oraz truskawkę przekrojoną na pół. Brzegi smaruje wodą zimną. Większe kwadraty nacinam w poprzek w kilku miejscach. Sklejam z mniejszymi. Smaruję jajkiem roztrzepanym i posypuję cukrem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę z ciastkami, które układam na papierze do pieczenia. Piekę 20 minut aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Rabarbar Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować