Ciastka francuskie z rabarbarem

5 (152 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, aby je zepsuć. Propozycja dla osób twierdzących, że nie potrafią nic upiec – z tymi ciastkami na pewno sobie poradzą

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • płat gotowego ciasta francuskiego
    1 małe jajko
    łyżeczka mleka lub śmietanki
    2-3 łodygi rabarbaru – w zależności od wielkości
    cukier trzcinowy
    ewentualnie cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka francuskie z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego.
    Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów. Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki.
    Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki rabarbaru, każdy prostokąt posypać jeszcze cukrem.
    Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temperaturze 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem).
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować