• 0,5 kg cebuli
• 2 łyżki masła
• 250 ml białego wytrawnego wina
• 1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)(uzyte były kostki wołowe, ponieważ nikt w domu nie lubi wołowiny)
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
• bagietka, pokrojona na kromki
• ząbek czosnku
• 150 g sera
Francuski cebulowy pocałunek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki . W dużym roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.
Komentarze