porcja dla 4 osób
500g łososia norweskiego (filet bez skóry)
300g szpinaku w liściach (może być mrożony)
duży ząbek czosnku
100g fety
ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce
jajko
Surówka
kapusta pekińska
kukurydza
papryka
oliwa
przyprawa do sałatek
Walentynkowy łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem smażymy liście szpinaku i dodajemy fete - przyprawiamy solą.
Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto.
Na cieście francuskim układac szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga.
Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 30 minut, ciasto powinno być złociste
Porady
Możecie zrobić inną suróweczke, np z marchewki też bardzo dobrze się komponuje z łososiem
Komentarze