Walentynkowy Łosoś w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Walentynkowy Łosoś

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • porcja dla 4 osób
    500g łososia norweskiego (filet bez skóry)
    300g szpinaku w liściach (może być mrożony)
    duży ząbek czosnku
    100g fety
    ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce
    jajko

    Surówka
    kapusta pekińska
    kukurydza
    papryka
    oliwa
    przyprawa do sałatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Walentynkowy łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem smażymy liście szpinaku i dodajemy fete - przyprawiamy solą.

    Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto.

    Na cieście francuskim układac szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga.

    Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 30 minut, ciasto powinno być złociste

Porady

Możecie zrobić inną suróweczke, np z marchewki też bardzo dobrze się komponuje z łososiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować