francuska kremówka

4.5 (160 ocen)

  • 50 min

Ciasta na francuskim spodzie lubię za to, że robi się je szybko ale nie tylko. Lubię ich charakterystyczny smak, zwłaszcza kiedy jest mocno przypieczone. Moje ulubione to właśnie to z budyniem i bitą śmietaną. Dodatkowo posypałam je pokruszonymi sezamkami, dzięki którym zyskało wyraźniejszy smak.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
    3 opakowania budyniu waniliowego
    3 żółtka
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    4 łyżki cukru
    200 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 opakowania sezamków
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Francuska kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden arkusz ciasta naciąć nożem lub radełkiem w taki sposób, w jaki będziemy chcieli pokroić gotowe ciasto. Mocno schłodzone ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20-25 minut, aż placki będą złote.
  • 2. Budynie wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać szklankę mleka, resztę zagotować. Ugotować budynie i do gorącego dodać masło i wymieszać aż budyń je wchłonie. Ciepły ale nie gorący budyń wyłożyć na ciasto, które pieczone było w całości i przykryć naciętym plackiem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem wyłożyć na ciasto i posypać pokruszonymi sezamkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować