Kremówka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto lekkie,kremowe z dodatkiem świeżych truskawek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 opakowania ciasta francuskiego
    Krem budyniowy
    500 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g margaryny
    Pianka truskawkowa
    500 g truskawek
    330 ml śmietanki kremówki
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżki żelatyny
    1 szklanka cukru pudru+ do dekoracji


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwiń i przełóż każde osobno na tortownicę 28 wyłożoną papierem do pieczenia,nakłuj widelcem jego powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika do stopni i piecz przez 25 minut,z drugim kawałkiem ciasta zrób tak samo.
  • 2. 3/4 mleka zagotuj z cukrami,w oddzielnym naczyniu wymieszaj przy pomocy miksera pozostałe mleko z żółtkami i obiema mąkami na jednolitą masę po czym wlej do gotującego się mleka z cukrami i gotuj przez około 3 minuty cały czas mieszając,odstaw do ostygnięcia.
    Po tym czasie margarynę utrzyj na puszysty krem i cały czas miksując dodawaj stopniowo przestudzony budyń.
    Powstały krem włóż na upieczony i przestudzony jeden blat ciasta.
  • 3. Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj w blenderze na mus.
    Galaretkę i żelatynę rozpuść w 250 ml wody,przestudź.
    Śmietankę ubij na sztywno,pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
    Do ubitej śmietany wlej mus truskawkowy,wymieszaj następnie dodaj przestudzoną galaretkę z żelatyną,wstaw na chwilę do lodówki,aby lekko zgęstniała,po czym wyłóż na krem budyniowy.
    Przykryj drugim blatem ciasta i znowu włóż na parę minut w chłodne miejsce.
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować