Kremówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwiń i przełóż każde osobno na tortownicę 28 wyłożoną papierem do pieczenia,nakłuj widelcem jego powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika do stopni i piecz przez 25 minut,z drugim kawałkiem ciasta zrób tak samo.
2.3/4 mleka zagotuj z cukrami,w oddzielnym naczyniu wymieszaj przy pomocy miksera pozostałe mleko z żółtkami i obiema mąkami na jednolitą masę po czym wlej do gotującego się mleka z cukrami i gotuj przez około 3 minuty cały czas mieszając,odstaw do ostygnięcia.
Po tym czasie margarynę utrzyj na puszysty krem i cały czas miksując dodawaj stopniowo przestudzony budyń.
Powstały krem włóż na upieczony i przestudzony jeden blat ciasta.
3.Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj w blenderze na mus.
Galaretkę i żelatynę rozpuść w 250 ml wody,przestudź.
Śmietankę ubij na sztywno,pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do ubitej śmietany wlej mus truskawkowy,wymieszaj następnie dodaj przestudzoną galaretkę z żelatyną,wstaw na chwilę do lodówki,aby lekko zgęstniała,po czym wyłóż na krem budyniowy.
Przykryj drugim blatem ciasta i znowu włóż na parę minut w chłodne miejsce.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze