Focaccia z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto. ½ szklanki wody wymieszaj z drożdżami, 4 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie gdy mieszanka podwoi swoja objętość przelej do miski, dodaj resztę wody, mąki, sól, zioła i oliwę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Następnie rozciągnij je palcami na blasze na okrągły placek o grubości około 1 cm , przykryj bawełnianą ściereczką, i zaczekaj aż nieco wyrośnie.
2.Cukinie, pomidory, pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę i kiełbasę pokrój w ten sam sposób. Na wierzch ciasta powciskaj ozdobnie tworząc okręgi z kawałków warzyw, pieczarek i kiełbasy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni i piecz przez -15 minut. Warto zabezpieczyć wierzch ciasta folią aluminiową , aby składniki się nie przypaliły.
Komentarze