Focaccia z kiełbasą i warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli znudziła się Wam tradycyjna pizza to polecam taką lżejszą wersję o smakowitym i delikatnym cieście.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml

    Składniki ciasta:
    3 szklanki mąki tortowej
    40 dag drożdży świeżych
    Około 1 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Łyżka ziół prowansalskich
    2 łyżki oliwy

    Składniki wierzchu:
    Pół cukinii
    2-3 średnie pomidory
    kilka pieczarek
    1 Ugotowana marchewka
    2 laski kiełbasy śląskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Pizza

Focaccia z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto. ½ szklanki wody wymieszaj z drożdżami, 4 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie gdy mieszanka podwoi swoja objętość przelej do miski, dodaj resztę wody, mąki, sól, zioła i oliwę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Następnie rozciągnij je palcami na blasze na okrągły placek o grubości około 1 cm , przykryj bawełnianą ściereczką, i zaczekaj aż nieco wyrośnie.
  • 2. Cukinie, pomidory, pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę i kiełbasę pokrój w ten sam sposób. Na wierzch ciasta powciskaj ozdobnie tworząc okręgi z kawałków warzyw, pieczarek i kiełbasy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni i piecz przez -15 minut. Warto zabezpieczyć wierzch ciasta folią aluminiową , aby składniki się nie przypaliły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować