Focaccia z serem, oliwkami i wędzoną kiełbasą

  • wyświetlono: 398 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje najnowsze odkrycie - focaccia. To niezwykle aromatyczny włoski chlebek, który możesz podać przed posiłkiem w formie przystawki lub jako dodatek do potraw. Ten tradycyjny przepis przygotowałam w nowej odsłonie z aromatycznym… nadzieniem.

nataliakielek

Składniki

2 łyżeczki suchych drożdży
500g mąki
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
6-8 ząbków czosnku
20 oliwek (bez pestek)
100g sera
100g kiełbasy wędzonej
3-4 łyżek oliwy z oliwek
300 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia z serem, oliwkami i wędzoną kiełbasą

  • 1. Przed przygotowanie ciasta przygotuj aromatyczny czosnkowy olej: rozdrobniony czosnek zalej olejem i odstaw aby smaki przeszły.
  • 2. Wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj ciepłej wody, oliwę z oliwek, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto powinno podnieść się jeden raz. Następnie podziel ciasto na równe 20-22 części i z każdej części uformuj kulkę. Do każdej kulki włóż kiełbaskę, oliwkę i kostkę sera.
  • 3. Przygotowane ciasto z nadzieniem wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wykonaj nacięcia na cieście nożyczkami tak aby olej czosnkowy dostał się do środka i w trakcie pieczenia wychodziło powietrze.
  • 4. Ciasto powinno się podnieść w ciągu 30-40 minut aby kulki przykleiły się jedna do drugiej. Posmaruj olejem czosnkowym (użyj połowę przygotowanego oleju) za pomocą pędzelka (ja dodałam dodatkowo szczyptę bazylii i oregano). Piecz w temp. 190-200 stopni przez 30-35 minut tak aby ciasto nabrało rumianego koloru. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij ciasto i posmaruj ponownie pozostałym olejem czosnkowym.

Porady

Ja wybrałam ser mozarella, ale możesz użyć dowolny ser żółty wg gustu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataoliwkimozarellapieczywofocacciawłoska kuchniakiełbasa wędzonawłoski chlebekwłochy na talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

Dodane przez: Jaga85

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

Te drożdżowe placuszki można podać...

Focaccia z pomidorkami i kaparam

Dodane przez: Jola1977-1977

Focaccia z pomidorkami i kaparami

Ten pyszny chlebek, dziś z pomidorami...

Chlebek z oliwkami i serem feta

Dodane przez: PatiGotuje

Chlebek z oliwkami i serem feta

Prosty, pyszny i puszysty chlebek,...

Croissants with sausages, cheese, paprika and kethup

Dodane przez: AnkaFiranka

Croissanty (rogaliki) z kiełbasą, serem i...

Tradycyjne croissanty nie posiadają...

Focacia z cebulą i rozmarynem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Focaccia z cebulą i rozmarynem

Włoski bochenek chlebka, cudownie...

Ciabatta z kiełbasą i oliwkami

Dodane przez: Marzena13

Ciabatta z oliwkami i kiełbasą

Nadaje się zamiast kanapek na kolację...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE