REKLAMA

Focaccia z serem, oliwkami i wędzoną kiełbasą

wyświetlono: 428 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Moje najnowsze odkrycie - focaccia. To niezwykle aromatyczny włoski chlebek, który możesz podać przed posiłkiem w formie przystawki lub jako dodatek do potraw. Ten tradycyjny przepis przygotowałam w nowej odsłonie z aromatycznym… nadzieniem.

opublikowany: 28.03.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
    500g mąki
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oleju
    6-8 ząbków czosnku
    20 oliwek (bez pestek)
    100g sera
    100g kiełbasy wędzonej
    3-4 łyżek oliwy z oliwek
    300 ml wody
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowanie ciasta przygotuj aromatyczny czosnkowy olej: rozdrobniony czosnek zalej olejem i odstaw aby smaki przeszły.
  • 2. Wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj ciepłej wody, oliwę z oliwek, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto powinno podnieść się jeden raz. Następnie podziel ciasto na równe 20-22 części i z każdej części uformuj kulkę. Do każdej kulki włóż kiełbaskę, oliwkę i kostkę sera.
  • 3. Przygotowane ciasto z nadzieniem wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wykonaj nacięcia na cieście nożyczkami tak aby olej czosnkowy dostał się do środka i w trakcie pieczenia wychodziło powietrze.
  • 4. Ciasto powinno się podnieść w ciągu 30-40 minut aby kulki przykleiły się jedna do drugiej. Posmaruj olejem czosnkowym (użyj połowę przygotowanego oleju) za pomocą pędzelka (ja dodałam dodatkowo szczyptę bazylii i oregano). Piecz w temp. 190-200 stopni przez 30-35 minut tak aby ciasto nabrało rumianego koloru. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij ciasto i posmaruj ponownie pozostałym olejem czosnkowym.

Porady

Ja wybrałam ser mozarella, ale możesz użyć dowolny ser żółty wg gustu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Focaccia z oliwkami

W sam raz jako prowiant na wycieczkę :)

kategoria: focaccia Pizza opublikowany: 18.06.2018 | wyświetlono: 226 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Bardzo smaczna przekąska,która pysznie pachnie rozmarynem.

kategoria: Pieczywo focaccia Przekąski opublikowany: 07.05.2015 | wyświetlono: 822 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Focaccia z oliwkami

Taka alternatywa dla pizzy, pyszna i puszysta. Może zastąpić pieczywo , najlepsza z oliwą z oliwek.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 22.05.2014 | wyświetlono: 326 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Focaccia z oliwkami

Idealna do zupy lub na przekąskę.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 23.03.2016 | wyświetlono: 171 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE