Słoneczna focaccia z fetą i warzywami

4.86 (7 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puszyste drożdżowe ciasto z warzywami. Przyciąga wzrok pięknymi kolorami. Sprawdzi się jako obiad i jako pieczywo do grilla.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna (typ 00) - 500g
    Woda ciepła - 280ml
    Drożdże - 20g
    Cukier - 3 łyżeczki
    Sól - 1 łyżeczka
    Oliwa - 3 łyżki + 1 łyżka do posmarowania

    Dodatki:
    Ser feta - 150g
    Pomidory - 2szt
    Ostra papryczka marynowana - 1-2 szt
    Papryka żółta - 1/4 szt
    Karczochy w zalewie - 4 ćwiartki
    Oliwki zielone - 10szt
    Rozmaryn i bazylia suszona
    Sól gruboziarnista
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Focaccia

Słoneczna focaccia z fetą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słoneczna focaccia z fetą i warzywami 1. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy oliwą. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

    W wyrośniętym cieście robimy palcami wgłębienia. Do każdego z nich wkładamy po kawałku sera feta.
  • Słoneczna focaccia z fetą i warzywami 2. Na cieście układamy pokrojone warzywa. Z jednej strony plasterki pomidorów, z drugiej karczochy, papryki, oliwki. Całość posypujemy bazylią i rozmarynem. Pomidory lekko obsypujemy solą gruboziarnistą.

    Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
  • Słoneczna focaccia z fetą i warzywami 3. Focaccia jest pyszna na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować