Focaccia z kaparami i oregano - Focaccia with capers and oregano

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Trochę mąki drożdży a ile możliwości. Można zrobić kanapki, zjeść z oliwą lub jogurtem. Tym razem focaccia z kaparami i oregano. Jako dodatek wystarczy sam jogurt, a trochę węglowodanów na poprawę humoru też się przyda.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki /500 g/
    szklanka letniej wody
    50 g świeżych drożdży /1/2 kostki drożdży Babuni/
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    5-6 gałązek oregano
    3-4 łyżki marynowanych kaparów
    gruba sól morska i oliwa na górę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Focaccia z kaparami i oregano - focaccia with capers and oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak to zrobić?

    - rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie, dodaj do mąki z solą i wyrabiaj ciasto
    - po 10 min. dodaj oliwę, posiekane oregano, 3 łyżki kaparów i wyrabiaj do uzyskania elastycznej masy, która się nie klei
    - pozostaw ciasto do wyrośnięcia, około 15 min., następnie wyłóż go na posmarowaną i posypana mąką blachę
    - ciasta nie trzeba wałkować tylko uformować ręką, na górę ciasta poukładaj kapary, polej oliwą i posyp grupą solą morską
    - pozostaw do wyrośnięcia na 10 min.
    - włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 20 - 25 min.

Porady

Focaccia wyśmienicie smakuje z jogurtem posypanym oregano

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować