Focaccia z suszonymi pomidorami, oregano i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Włoskie bułeczki, które można jeść na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Przedstawiam wersję "zapiekankową" z suszonymi pomidorami.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto na bułeczki:
    30 g drożdży
    2 szkl. ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3 i 1/2 szkl. maki pszennej
    1/2 szkl. oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
    ewentualnie bazylia, oregano, majeranek itp.

    Dodatki mogą stanowić:
    suszone pomidory
    oliwki
    lub inne warzywa wg uznania
    ser żółty do oprószenia bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Focaccia z suszonymi pomidorami, oregano i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przegotowanej ciepłej, ale nie gorącej wody oraz z drożdży, soli, cukru, 1/2 szkl. mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Na małych oczkach tarki ścieramy ser żółty.
  • 3. Z zaczynu wyrabiamy gładkie ciasto, dodając stopniowo mąkę, oliwę, ewentualnie bazylię, oregano lub majeranek. Kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odklejać się od ręki, odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce i pozwalamy urosnąć (ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
  • 4. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Suszone pomidory, kroimy na mniejsze kawałeczki.
  • 5. Z ciasta formujemy bułeczki wielkości dłoni, w każdą bułeczkę wkładamy warzywa(tu suszone pomidory), oprószamy żółtym serem lub/i oregano. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.20 minut, aby ser miał szansę się rozpuścić i zarumienić.

Porady

Jako dodatek do bułeczek możemy również użyć oliwek. Po upieczeniu polewamy sosem ziołowym do pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować