Rosołek drobiowy ze swojskiego koguta i kaczki z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny rosołek, który w zależności od rodzaju mięska niezmiennie gości w moim domku, w każdą niedzielę :) Swojskie mięsko i ekologiczne warzywa z uprawy rodziców sprawiły, że ten rosołek szczególnie przypadł do smaku mojemu mężowi, co potwierdziło się dokładką :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 4,5 l wody
    Ćwiartka koguta
    2 udka z kaczki
    3 średnie marchewki
    1 średni korzeń pietruszki
    kawałeczek korzenia selera
    kawałeczek pora
    1 średnia cebula
    dwie gałązki natki pietruszki
    dwie średnie gałązki natki selera
    dwie gałązki kopru
    jedna większa gałązka lubczyku
    3-4 szczypiorki z cebulki
    3 listki laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela ang.
    sól
    Vegeta, według uznania do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosołek drobiowy ze swojskiego koguta i kaczki z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy w zimnej wodzie, następnie wkładamy do garnka i zalewamy również zimna wodą. Przed zagotowaniem, kiedy woda jest gorąca, ale nie wrze dodajemy 3 plaskie łyżeczki soli. Kiedy tylko woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i zbieramy powstałe na powierzchni szumowiny aby rosół był "czysty/". Tak mięsko zostawiamy aby się gotowało godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Następnie dodajemy listki laurowe, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie. Rosołek cały czas musi gotować się na wolnym ogniu. Kiedy rosołek gotuje się już około 1,5 godziny dodajemy kawałek pora, marchewkę, korzeń selera, pietruszki, cebulę bez łupin, którą należy opalić i dalej gotujemy. W międzyczasie natkę pietruszki, selera, koperek, lubczyk i szczypiorek z cebulki płuczemy i wszystko razem związujemy, co sprawia, że warzywa nie rozpadają się w rosołku i potem możemy je łatwo wyjąć. Gdy rosołek gotuje sie już dwie godziny niezmiennie na wolnym ogniu pod przykryciem, dodajemy związany pęczek, według uznania możemy dodać jeszcze soli, ewentualnie Vegety. Gotujemy jeszcze pół godz, a następnie zestawiamy z ognia i rosołek jest gotowy do podania. Smacznego :)

Porady

Według uznania można dodać kostkę rosołową, gotując rosół drobiowo- wołowy, a szczególnie gdy mięso jest kupione w sklepie, ja wtedy dodaję kostkę drobiowo- wołową z firmy "Knorr". W tym rosołku nie dodałam, aby zachować jego "naturalność".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować