Filety w maślance i krakersach

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis ten dostałam od znajomej i długo nie mogłam się zdecydować na przygotowanie kurczaka w taki sposób, ale efekt był rewelacyjny! Mięso nasiąknięte maślanką jest delikatne i mięciutkie.

Składniki:

  • ● 2 filety z kurczaka
    ● 1 litr maślanki
    ● 1 opakowanie krakersów
    ● przyprawa do mięs (może być również przyprawa do mięs z grilla)
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety w maślance i krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety w maślance i krakersach 1. Filety z kurczaka myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    i kroimy w paski długości
    ok. 2 cm. Nie rozbijamy! Mięso
    wkładamy do miski, zalewamy
    maślanką i wstawiamy do lodówki
    na całą noc.
  • Filety w maślance i krakersach 2. Następnego dnia odcedzamy
    mięso na sicie. Krakersy
    kruszymy na drobne kawałeczki
    (można to zrobić wałkiem
    przez papier śniadaniowy), dodajemy do nich przyprawę do
    mięs i mieszamy.
  • Filety w maślance i krakersach 3. Paseczki kurczaka obtaczamy
    w pokruszonych krakersach,
    lekko dociskając, i układamy
    na płaskiej blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Filety w maślance i krakersach 4. Blachę z mięsem wkładamy
    do piekarnika rozgrzanego do
    temperatury 175 °C (z termoobiegiem)
    lub 190 °C w zwykłym.
    Pieczemy ok. 30 minut,
    aż paski kurczaka nabiorą ładnego
    złocistego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować