Przepis ten dostałam od znajomej i długo nie mogłam się zdecydować na przygotowanie kurczaka w taki sposób, ale efekt był rewelacyjny! Mięso nasiąknięte maślanką jest delikatne i mięciutkie.
Składniki:
● 2 filety z kurczaka
● 1 litr maślanki
● 1 opakowanie krakersów
● przyprawa do mięs (może być również przyprawa do mięs z grilla)
Filety w maślance i krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem
i kroimy w paski długości
ok. 2 cm. Nie rozbijamy! Mięso
wkładamy do miski, zalewamy
maślanką i wstawiamy do lodówki
na całą noc.
2.Następnego dnia odcedzamy
mięso na sicie. Krakersy
kruszymy na drobne kawałeczki
(można to zrobić wałkiem
przez papier śniadaniowy), dodajemy do nich przyprawę do
mięs i mieszamy.
3.Paseczki kurczaka obtaczamy
w pokruszonych krakersach,
lekko dociskając, i układamy
na płaskiej blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Blachę z mięsem wkładamy
do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 175 °C (z termoobiegiem)
lub 190 °C w zwykłym.
Pieczemy ok. 30 minut,
aż paski kurczaka nabiorą ładnego
złocistego koloru.
Komentarze