Chrupiący schabowy moczony w maślance

4.47 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany schabowy zadowoli nie jednego smakosza. W smaku delikatny, aromatyczny i bardzo chrupiący. Idealny na obiad świąteczny i na każdy dzień. Z przygotowaniem ich poradzi sobie nawet początkujący kucharz:)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
    1/2 litra maślanki
    2 łyżki przyprawy do mięs
    1 cebula
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Chrupiący schabowy moczony w maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiący schabowy moczony w maślance 1. Dzień przed podaniem, mięso rozbijam tłuczkiem do mięs, układam w pojemniku przekładając pokrojoną w pół plasterki cebulą i maślanką. Mięso nakrywam, pozostawiam w chłodzie na noc.
  • Chrupiący schabowy moczony w maślance 2. W dzień podania mięso wyjmuje z maślanki, delikatnie obmywam z maślanki, osuszam na papierowym ręczniku, osypuję przyprawą do mięs. Kotlety panieruje w mące, rozmieszanym jajku i lekko pogniecionych płatkach kukurydzianych. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto.

Porady

Tak przygotowane kotlety podaję z ziemniakami z wody i surówką-u mnie z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Płatki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować