Filety pod szpinakowo-serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeży szpinak liściasty umyć i pokroić, następnie wrzucić na patelnię na niedużą ilość wody, przyprawić solą i czosnkiem, udusić.
2.Z filetów usunąć błony i ewentualne pozostałości kości i chrząstek. Odkroić tylne "polędwiczki". Oprószyć solą i czosnkiem granulowanym i położyć na kratkę w rozgrzanym piekarniku. Piec w ok. 200 stopniach na funkcji "dolna i górna grzałka" bez termoobiegu ok. 15 minut.
3.Po upływie 15 minut pieczenia wysunąć kratkę i nałożyć na wierzch każdego fileta łyżkę odsączonego szpinaku. Piec jeszcze 5 minut, a po tym czasie na szpinak położyć po plasterku sera pleśniowego na każdy filet. Piec jeszcze chwilę tak, by ser zaczął się rozpuszczać.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego to można go oczywiście zamienić na ser żółty np. Gouda.
Komentarze