Filety pod szpinakowo-serową pierzynką

5 (162 ocen)

  • 30 min

To bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa, a jednocześnie bardzo efektowna.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka średniej wielkości
    2 pęczki świeżego szpinaku
    100 g sera pleśniowego typu lazur
    sól
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety pod szpinakowo-serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży szpinak liściasty umyć i pokroić, następnie wrzucić na patelnię na niedużą ilość wody, przyprawić solą i czosnkiem, udusić.
  • 2. Z filetów usunąć błony i ewentualne pozostałości kości i chrząstek. Odkroić tylne "polędwiczki". Oprószyć solą i czosnkiem granulowanym i położyć na kratkę w rozgrzanym piekarniku. Piec w ok. 200 stopniach na funkcji "dolna i górna grzałka" bez termoobiegu ok. 15 minut.
  • 3. Po upływie 15 minut pieczenia wysunąć kratkę i nałożyć na wierzch każdego fileta łyżkę odsączonego szpinaku. Piec jeszcze 5 minut, a po tym czasie na szpinak położyć po plasterku sera pleśniowego na każdy filet. Piec jeszcze chwilę tak, by ser zaczął się rozpuszczać.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego to można go oczywiście zamienić na ser żółty np. Gouda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować