Filet zapiekany w marchewce z porem w marynacie jogurtowej

4.97 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To bardzo proste i zarazem smaczne danie ,proste składniki ,a marynata jogurtowa sprawiaże filet jest soczysty i kruchy.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie filety z kurczaka
    Ok.100 g marchewki
    Ok 100 g pora
    50 g żółtego sera

    Mrynata
    6 łyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem)
    pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy)
Wystaw ocenę:

4.97 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Filet zapiekany w marchewce z porem w marynacie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszać z łyżką przyprawy.
  • 2. Filety rozkroić na kawałki ,grubsze lekko rozbić tłuczkiem.
  • 3. Filety wkładamy do miski zalać marynatą odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
  • 4. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,pora pokroić w cienkie półplasterki ,
    na patelni rozgrzać trochę masła i przesmażyć warzywa ,ale nie za mocno ,warzywa muszą być al dente ,można delikatnie podlać wodą skropić kilka kroplami soku z cytryny.Wystudzić.
    Zamarynowane mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego razem z całą marynatą, na górę wykładamy wystudzone warzywa wymieszane z utartym żółtym serem. zapiekać w piekarniku pod przykryciem ok 30/40 minut 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kurczak Marchewka Por Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować