Filet z ogórkiem w sosie pomidorowym

5 (197 ocen)

Proste i smaczne

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    3 - 4 ogórki konserwowe
    1 cebula
    1 szkl soku pomidorowego
    4 łyżki oleju
    3 łyżki mąki
    3 łyżki śmietany
    oregano
    zioła prowansalskie
    tymianek
    pieprz
    sól
    ziele angielskie
    liść laurowy

    wykałaczki
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Filet z ogórkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojony filet 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien.
  • Z przyprawami 2. Kawałki mięsa lekko rozbić, posypać ziłami prowansalskimi, pieprzem i solą. Przykryć i odstawić na 30 - 40 minut.
  • Zwijanie 3. Z ogórków odciąć końce i podzielić na ćwiartki. Jedną część ogórka położyć na mięsie, zwinąć i spiąć wykałaczką. W ten sposób zwinąć wszystkie część mięsa.
  • Roladki w mące 4. Roladki obtoczyć w mące.
  • Roladki 5. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki.
  • Roladki w sosie 6. Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zalać sokiem pomidorowym ( u mnie z domowych zapasów), dodać 2-3 ziarenka ziela, liść laurowy, świeży tymianek i oregano. Włożyć roladki i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Roladki w sosie 7. Do sosu dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby pieprzem i solą. Przed dodaniem śmietany można dodatkowo( jeśli jest taka potrzeba) zagęścić sos odrobią mąki rozmieszanej w wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomidor Sok pomidorowy Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować