Filet z ogórkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien.
2.Kawałki mięsa lekko rozbić, posypać ziłami prowansalskimi, pieprzem i solą. Przykryć i odstawić na 30 - 40 minut.
3.Z ogórków odciąć końce i podzielić na ćwiartki. Jedną część ogórka położyć na mięsie, zwinąć i spiąć wykałaczką. W ten sposób zwinąć wszystkie część mięsa.
4.Roladki obtoczyć w mące.
5.Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki.
6.Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zalać sokiem pomidorowym ( u mnie z domowych zapasów), dodać 2-3 ziarenka ziela, liść laurowy, świeży tymianek i oregano. Włożyć roladki i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
7.Do sosu dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby pieprzem i solą. Przed dodaniem śmietany można dodatkowo( jeśli jest taka potrzeba) zagęścić sos odrobią mąki rozmieszanej w wodzie.
Komentarze