Filet z kurczaka faszerowany koperkowym pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na szybki w przygotowaniu, lekki obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    1/2 cytryny
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    olej

    Koperkowe pesto:
    2 pęczki kopru
    2 ząbki czosnku
    35g orzeszków ziemnych niesolonych
    35g migdałów
    15ml soku z limonki
    50ml oliwy extra virgin
    30g sera żółtego gouda
    sól
    pieprz








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Filet z kurczaka faszerowany koperkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jslgh4 1. Każdą z piersi kurczaka naciąć poprzecznie co 1cm, oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut.
  • image-0jnkcw7 2. Koperkowe pesto:
    Koper, czosnek, orzeszki i migdały wrzucić do blendera, zmiksować, wlać oliwę, sok z limonki, dodać żółty ser i ponownie całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-1wy6wjp 3. Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym.
  • image-0hjtjth 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować