Delikatne mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na szybki w przygotowaniu, lekki obiad.
Filet z kurczaka faszerowany koperkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z piersi kurczaka naciąć poprzecznie co 1cm, oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut.
2.Koperkowe pesto:
Koper, czosnek, orzeszki i migdały wrzucić do blendera, zmiksować, wlać oliwę, sok z limonki, dodać żółty ser i ponownie całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem.
3.Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Komentarze