4-5 ziarenek pieprzu
po szczypcie rozmarynu i tymianku
sól
mały peczek swiezego koperku
mąka do obtoczenia miesa
olej do smażenia
2 łyzki śmietany do zabielenia sosu
Filet kurczaka w sosie serowo śmietanowym ze świeżym koperkiem podany z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kasze gryczana, ugotowac w wodzie, worek wyjac ze wody, odstawić do przestudzenia.
2. Fileta pokroić na średnie plasterki, posolić obtoczyć w mące.
Cebule pokroić w plasterki podsmażyć na oleju, dodać mięso, i obsmazyc je z obu stron na silym ogniu
3..Mieso zalac 2 szklankami goracej wody, dodać przyprawy i posolić do smaku.
Dusić pod przykryciem przez 30 minut
Na koniec duszenia dodac serek topiony posiekany koperek a po chwili wlac zahartowana smietanke ,Zagotowac.
Podawać z kaszą i surówką np z merchewki, smacznego.
Komentarze