Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięciutkie małe fileciki z kurczaka w wyrazistym sosem ze szczypiorkiem ciągnącym serem są świetną propozycją na szybki obiad. Do tego dodatek warzyw i kaszy i w kilka minut mamy syty posiłek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    Natka pietruszki
    Liść lubczyku
    1 pęczek szczypiorku
    200 g żółtego sera
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
    Sól
    Pieprz

    100 g kaszy gryczanej
    300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie mieszamy z sosem. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanymi warzywami i kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kurczak Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować