Rybę z sosem ananasowym podałam na święta.Smakowała wyśmienicie. Goście byli zachwyceni.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 kg fileta z dorsza lub innej ryby
1 puszka ananasa w syropie
3 cebule
ketchup pikantny
sok z cytryny
sól.pieprz
3 jaka
olej do smażenia
mąka do panierki
Ryba z sosem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukać , pokroić w dzwonka, przyprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Kawałki ryby smażyć na oleju panierująć w mące i jajku.
Sos ananasowy:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Ananas pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, wlać połowę soku z ananasa, dusić przez około 10 min. Pod koniec duszenia dodać ketchup i jeszcze chwilę dusić.
Rybę ułożyć na półmisku i przykryć sosem ananasowym. Tak przygotowaną rybę wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na zimno.
Komentarze