Faworki luksusowe

4.51 (148 ocen)

  • 2 godz.

Karnawał, czas na faworki!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej
    - 6 jajek (żółtka)
    - 6 łyżek gęstej śmietany
    - 2 łyżki spirytusu ( octu)
    - 1 szklanka cukru pudru
    - cukier wanilinowy
    - sól do smaku
    - tłuszcz do smażenia ( smalec, olej)
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki luksusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wymaga jeszcze zbijania wałkiem 1. Do przesianej mąki dodać sól, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę, zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijać przez kilka minut wałkiem.
  • Faworki gotowe do smażenia 2. Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na ok. 30 minut. Rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o wymiarach ok 3 x 8 cm, naciąć w środku i przewinąć z jednego końca. Rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjąć, osączyć, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Porady

Ciasto na faworki powinno charakteryzować się jedwabistą konsystencją, dlatego po wyrobieniu powinno być zbijane jeszcze wałkiem przez kilka minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować