Faworki luksusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodać sól, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę, zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijać przez kilka minut wałkiem.
2.Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na ok. 30 minut. Rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o wymiarach ok 3 x 8 cm, naciąć w środku i przewinąć z jednego końca. Rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjąć, osączyć, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Porady
Ciasto na faworki powinno charakteryzować się jedwabistą konsystencją, dlatego po wyrobieniu powinno być zbijane jeszcze wałkiem przez kilka minut
Komentarze