"FAWORKI -KARNAWAŁOWE RÓŻE”

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś coś na karnawał kończący się tłustym czwartkiem. Czy ten dzień musi nam się kojarzyć tylko z pączkami? Prezentuje przepis na tradycyjne chrupiące faworki z bąbelkami. To jeden z przysmaków wszystkich łasuchów. Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne róże udekorowane porzeczkową polewą

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    7 żółtek
    4 łyżki cukru
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki piwa pszenicznego
    olej do smażenia
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

"faworki -karnawałowe róże” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09wuve5 1. Przygotowanie:
    Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz kieliszka do wódki. Krążki lekko nacinamy w kilku miejscach, i nakładamy na siebie w kolejności duży, średni, mały, a następnie mocno przyciskamy środek palcem. Róże smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier. A wykonanie drugiej różyczki jest następujące: z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Układamy po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie, zwijamy w rulon i przecinamy na pół. Dół ciasta ściskamy mocno a płatki rozchylamy i tak powstają nam różyczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować