Faworki (bez proszku)

  • wyświetlono: 2730 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Przy tym cieście jest szansa ,żeby wyładować nadmiar energii lub złość dlatego ,że trzeba je porządnie wybić tłuczkiem.W nagrodę mamy potem pulchne faworki, zapraszam :)

benka

Składniki

4 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany (18%)
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
2 szklanki mąki +do podsypania

olej do głębokiego smażenia
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki (bez proszku)

  • 1. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o gęstości jak na pierogi.Wyrabiamy bardzo dokładnie, gdy jest jednolite bierzemy wałek i tłuczemy aż powstaną w cieście pęcherzyki.
    Odstawiamy je na minimum godzinę, aby odpoczęło.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując minimalnie mąką, radełkiem lub nożem tniemy na paski 3-4 cm szerokości i 15 cm długości, na środku nacinamy i przewlekamy ciasto .
    Smażymy na rozgrzanym oleju na słomkowy kolor, osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto możemy tłuc wałkiem lub pałką okrągłą.
Do cukru pudru warto dodać cukier waniliowy, najlepiej zmielić drobny cukier z dodatkiem waniliowego w młynku do kawy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakichrustFaworkikarnawałSzybki deser

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki

Dodane przez: aga3103

Faworki

To przepis, z którego korzystam...

Faworki

Dodane przez: Doraa

Faworki

Mój ulubiony przepis na faworki....

Faworki

Dodane przez: Karolina Klimczak

Faworki

Faworki szybkie, smaczne i mało...

Faworki

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Faworki

Kruche faworki na maśle.

Faworki

Dodane przez: Beata07

Faworki

Faworki, które mnie się udały :D...

faworki

Dodane przez: aniak

Faworki

Przepis na faworki dostałam od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE