Faworki (bez proszku)

5 (183 ocen)

Przy tym cieście jest szansa ,żeby wyładować nadmiar energii lub złość dlatego ,że trzeba je porządnie wybić tłuczkiem.W nagrodę mamy potem pulchne faworki, zapraszam :)

Składniki:

  • 4 żółtka
    1/2 szklanki gęstej śmietany (18%)
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli
    2 szklanki mąki +do podsypania

    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (bez proszku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o gęstości jak na pierogi.Wyrabiamy bardzo dokładnie, gdy jest jednolite bierzemy wałek i tłuczemy aż powstaną w cieście pęcherzyki.
    Odstawiamy je na minimum godzinę, aby odpoczęło.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując minimalnie mąką, radełkiem lub nożem tniemy na paski 3-4 cm szerokości i 15 cm długości, na środku nacinamy i przewlekamy ciasto .
    Smażymy na rozgrzanym oleju na słomkowy kolor, osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto możemy tłuc wałkiem lub pałką okrągłą. Do cukru pudru warto dodać cukier waniliowy, najlepiej zmielić drobny cukier z dodatkiem waniliowego w młynku do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować