Faworki

4.5 (170 ocen)

  • 15 min

Faworki szybkie, smaczne i mało pracochłonne. Lekkie i chrupiące

  • 15 min

Składniki:

  • 35 dag mąki
    3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
    3 żółtka
    1 całe jajo
    10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
    1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
    smalec lub olej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
    Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem.
    Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować