Faworki

  • wyświetlono: 3327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Faworki szybkie, smaczne i mało pracochłonne. Lekkie i chrupiące

Karolina Klimczak
  • 15min

Składniki

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
    Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem.
    Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilFaworki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

faworki

Dodane przez: wiola

Faworki

Faworki i pączki obowiązkowo muszą...

Faworki

Dodane przez: KuchcikGotuje

Faworki

Faworki do tej pory przygotowywałam...

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

Faworki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Faworki.

Jest to mój sprawdzony przepis...

Faworki

Dodane przez: Agiatis

Faworki

Przepis mam od teściowej, sprawdzony...