Danie, które cieszy oko, żołądek i podniebienie. Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, widok min gości kiedy wnoszę jeszcze parujący na stół jest nie do przecenienia.
Faszerowany złocisty kurczak małej węglareczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawionego i odfiletowywanego kurczaka odwracamy i (masą napełniamy wnętrze). Masa winna się składać z : ugotowanego wg przepisu na opakowaniu ryżu, zesmażonych na maśle kurek, cebul, mieszanki przypraw, ketchupu oraz bułki tartej). Kurczaka wkładamy do brytfanki oraz smarujemy sklarowanym masłem i pozostałą ilością przypraw. Podlewamy masłem w czasie pieczenia co 20 minut. Na sam koniec dodajemy estragon ewentualnie czosnek. Kurczaka przecinamy na pól (od grzbietu) a następnie porcjujemy na kawałki (połówkę dzielimy na mniejsze części) doskonały na ciepło(trudniej się kroi) jak również na zimno jako dodatek do chleba. Idealny na poprawę humoru
Komentarze