Złocisty kurczak faszerowany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kurczak około 1,5 kg
    250 g mielonej wieprzowiny
    sól
    pieprz
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżeczka papryka słodkiej w proszku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do kurczaka

    dodatkowo:
    igła i nitka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Złocisty kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki.
  • 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem.
  • 3. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju z przyprawą. Nakładamy farsz, dokładnie wypełniając wszystkie otwory. Za pomocą igły i nitki zaszywamy kurczaka wzdłuż grzbietu.
  • 4. Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • Kurczaka, luzujemy, faszerujemy i pieczemy. 5. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki.
  • 6. Z powstałego, po pieczeniu mięsa, wywaru możemy przygotować sos. Przelewamy go do garnka, zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kurczak Mięso Przyprawy Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować