Faszerowane udka

4.5 (163 ocen)

Danie nieco pracochłonne, ale dla tego smaku warto poświęcić kilka chwil

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1 marchewka
    250 g pieczarek
    1/2 kostki sera feta
    sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
    tłuszcz do podsmażenia pieczarek i wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane udka 1. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na patelni. Udka umyć, osuszyć, ściągnąć z nich skórę aż do końca kości. Mięso poodcinać od kości, zmielić razem z podsmażonymi pieczarkami w maszynce do mięsa - drobne oczka.
  • Faszerowane udka 2. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zmielonego mięsa razem z połową kostki sera feta. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Gotowym farszem napełnić skórę z udek. Zamknąć udka, zawijając skórę do środka.
  • Faszerowane udka 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim udka (tą stroną udek, gdzie jest zawinięta skóra do dołu), posypać je przyprawą do kurczaka. Piec ok. godziny w temp. 160-170 C.

Porady

Udka smakują równie dobrze, gdy zamiast sera feta dodamy starty ser żółty. Można wzbogacić smak dodaniem pokrojonej drobno natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować