Faszerowane pieczarki otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 plasterków boczku kroimy w paseczki. Pieczarki czyścimy. Trzonki odrywamy i drobno siekamy, wraz z boczkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Ugotowany ryż, przesmażony boczek z trzonkami pieczarek, marchewkę i posiekaną pietruszkę mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nie solimy - wystarczającą ilość soli dostarczy boczek.
3.Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Każdą pieczarkę przykrywamy dwoma plasterkami boczku, układając je na krzyż i zawijamy końce pod spód.
4.Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut + 3 minuty z włączoną funkcją grilla.
5.Pieczarki dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki i kwiatkami z marchewki wykonanymi za pomocą temperówki do warzyw.
Komentarze