Faszerowane pieczarki otulone boczkiem

0 (0 ocen)

Pieczarki z ryżowo - marchewkowym farszem zawinięte w plasterki boczku.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b):
    1/2 szklanki ugotowanego ryżu
    8 dużych zamkniętych pieczarek
    1 mała marchewka (5 dag)

    składnik podstawowy dodatkowy:
    22 wąskie i cieniutkie plasterki boczku

    składniki robocze:
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    1/2 łyżki oleju
    pieprz

    dekoracja:
    zielona pietruszka
    marchewka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki Przekąski

Faszerowane pieczarki otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 plasterków boczku kroimy w paseczki. Pieczarki czyścimy. Trzonki odrywamy i drobno siekamy, wraz z boczkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Ugotowany ryż, przesmażony boczek z trzonkami pieczarek, marchewkę i posiekaną pietruszkę mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nie solimy - wystarczającą ilość soli dostarczy boczek.
  • 3. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Każdą pieczarkę przykrywamy dwoma plasterkami boczku, układając je na krzyż i zawijamy końce pod spód.
  • 4. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut + 3 minuty z włączoną funkcją grilla.
  • 5. Pieczarki dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki i kwiatkami z marchewki wykonanymi za pomocą temperówki do warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować