Fasolówka na wędzonce z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Fasolówka tym razem inaczej, połączenie fasoli z boczkiem wędzonym, pieczarkami i śmietaną to całkiem niezły smak, zupa syta i bardzo aromatyczna, warto spróbować :)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli białej perłowej (czyli drobnej)
    1/2 kg wędzonego boczku lub wędzonych żeberek
    1/2 kg pieczarek
    opak. 400 g włoszczyzny mrożonej w paskach
    2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
    3 posiekane ząbki czosnku
    250 ml śmietany 18% słodkiej UHT
    sól, pieprz, majeranek, posiekana zielenina do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolówka na wędzonce z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobną fasolę najlepiej namoczyć na noc, wtedy zupa szybciej się ugotuje, ale można też bez moczenia.
    Fasolę nie moczoną zalać wodą, postawić do gotowania na pół godziny, teraz po kolei wrzucać włoszczyznę, ziemniaki, pokrojony boczek czy pokrojone żeberka, posolić, gotować do miękkości fasoli, dodać teraz pieprz , majeranek i czosnek do smaku, pod koniec gotowania wlać śmietanę , zupa gotowa, syta i zdrowa :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować