Fasolówka tym razem inaczej, połączenie fasoli z boczkiem wędzonym, pieczarkami i śmietaną to całkiem niezły smak, zupa syta i bardzo aromatyczna, warto spróbować :)
40 min
Dla 8 osób
Składniki:
1/2 kg fasoli białej perłowej (czyli drobnej)
1/2 kg wędzonego boczku lub wędzonych żeberek
1/2 kg pieczarek
opak. 400 g włoszczyzny mrożonej w paskach
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku
250 ml śmietany 18% słodkiej UHT
sól, pieprz, majeranek, posiekana zielenina do smaku
Fasolówka na wędzonce z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobną fasolę najlepiej namoczyć na noc, wtedy zupa szybciej się ugotuje, ale można też bez moczenia.
Fasolę nie moczoną zalać wodą, postawić do gotowania na pół godziny, teraz po kolei wrzucać włoszczyznę, ziemniaki, pokrojony boczek czy pokrojone żeberka, posolić, gotować do miękkości fasoli, dodać teraz pieprz , majeranek i czosnek do smaku, pod koniec gotowania wlać śmietanę , zupa gotowa, syta i zdrowa :)
Komentarze