Gęsta, pożywna, sycąca, rozgrzewająca. Po prostu pyszna. Nie ma to jak talerz dobrej zupy w chłodny dzień.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
500 g fasoli - piękny Jaś
500 g boczku wędzonego surowego
wędzone udo kurczaka
duża cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
dwie duże marchewki
dwie małe pietruszki
1/2 selera
ok. 15 cm pora
7 dużych ziemniaków
garść majeranku
1/2 szklanki płatków owsianych
pieprz młotkowany z kolendrą
łyżka soli
natka pietruszki
1.Fasolę namoczyć. Najlepiej na noc. Do dużego garnka nalać olej rzepakowy i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać czosnek pokrojony w plasterki. Teraz mięso w całości, fasola i 3 litry przegotowanej, gorącej wody. Gotować ok. 20 min. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę. Obrać udo kurczaka. Mięso ponownie włożyć do garnka.Teraz ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewka, pietruszka, seler starte na tarce o grubych oczkach i pokrojony w plasterki por. Gotować ok. 20 min. Dodać płatki owsiane, majeranek, pieprz młotkowany i sól do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę podać gorącą z pokrojoną drobniutko natką pietruszki.
Smacznego.
Porady
Do zupy można dać od razu pokrojone mięso, ale boczek łatwiej się kroi jak jest obgotowany.
Komentarze