Fasolówka

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gęsta, pożywna, sycąca, rozgrzewająca. Po prostu pyszna. Nie ma to jak talerz dobrej zupy w chłodny dzień.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fasoli - piękny Jaś
    500 g boczku wędzonego surowego
    wędzone udo kurczaka
    duża cebula
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    dwie duże marchewki
    dwie małe pietruszki
    1/2 selera
    ok. 15 cm pora
    7 dużych ziemniaków
    garść majeranku
    1/2 szklanki płatków owsianych
    pieprz młotkowany z kolendrą
    łyżka soli
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Fasolówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć. Najlepiej na noc. Do dużego garnka nalać olej rzepakowy i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać czosnek pokrojony w plasterki. Teraz mięso w całości, fasola i 3 litry przegotowanej, gorącej wody. Gotować ok. 20 min. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę. Obrać udo kurczaka. Mięso ponownie włożyć do garnka.Teraz ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewka, pietruszka, seler starte na tarce o grubych oczkach i pokrojony w plasterki por. Gotować ok. 20 min. Dodać płatki owsiane, majeranek, pieprz młotkowany i sól do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę podać gorącą z pokrojoną drobniutko natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Do zupy można dać od razu pokrojone mięso, ale boczek łatwiej się kroi jak jest obgotowany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować