Fasolówka

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam pyszną, bardzo treściwą zupę - rozgrzewa i jest bardzo sycąca, będzie idealna na jesienne i zimowe chłody.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200g białej fasoli,
    1 cebula,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1 mały seler,
    4 ziela angielskie,
    1 l bulionu,
    200g wołowiny,
    200g łopatki wieprzowej,
    200g kiełbasy,
    3 łyżeczki słodkiej papryki,
    papryka ostra do smaku
    2 łyżeczki tymianku,
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
    200g łyżki śmietany 18%,
    2 łyżki mąki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Fasolówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolówka 1. Fasolę zalewamy wodę i moczymy kilka godzin, najlepiej zostawić ją na całą noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła do miękkości, dodajemy szczyptę soli. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  • Fasolówka 2. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy.
  • Fasolówka 3. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy słodką paprykę i koncentrat, chwilkę jeszcze smażymy. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
  • Fasolówka 4.
    Dodajemy pokrojone warzywa, tymianek i gotujemy do ich miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i kiełbasę i ponownie zagotowujemy.
  • Fasolówka 5. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupy wychodzi na około 8-10 porcji.
    Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować