FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. Jest to ciasto bezglutenowe.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    puszka czerwonej fasoli
    100 g daktyli suszonych
    1 banan
    2 jajka
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki kakao
    4-5 łyżek wiórek kokosowych
    Dekoracja:
    100 g gorzkiej czekolady
    wiórka kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fasolowe brownie z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy na gładkie puree. Dodajemy pokrojonego banana i dalej miksujemy. Gdy masa jest już idealnie gładka dodajemy po jednym jajku, kakao oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować