Fasolkowe spaghetti z sosem bolońskim

5 (164 ocen)

Latem mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, warto wyczarować z nich coś pysznego. Spróbujcie mojego spaghetti w warzywnym wydaniu ;)

Składniki:

  • • 500g fasolki szparagowej,
    • 500g mięsa mielonego,
    • 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g),
    • 1 marchewka,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki ketchupu,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński

Fasolkowe spaghetti z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolkowe spaghetti z sosem bolońskim 1. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso mielone.
  • Fasolkowe spaghetti z sosem bolońskim 2. Dodaj cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż razem 5 minut. Następnie dodaj pomidory w puszce, ketchup i koncentrat, wymieszaj.
  • Fasolkowe spaghetti z sosem bolońskim 3. Duś całość na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut (do miękkości marchewki). W tym czasie większość płynu powinna się zredukować, sos powinien stać się gęsty i kremowy. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz oregano, dopraw danie do smaku.

  • Fasolkowe spaghetti z sosem bolońskim 4. Obraną fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź ją i wyłóż na talerze (powinna być ciepła). Fasolkowy makaron polej przygotowanym sosem. Możesz danie posypać startym parmezanem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować