PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Fasolka szparagowa z orzechami - do słoikahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/24/fasolka-szparagowa-z-orzechami-do-sloika.jpeg35002625http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-szparagowa-z-orzechami-do-sloika
600 g oczyszczonej fasolki szparagowej
150 g obranego selera korzeniowego
150 g obranej czerwonej cebuli
100 g pora
100 g orzechów ziemnych
4 i ½ szklanki wrzątku
1/3 szklanki octu 10%
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżeczki soli
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka całych nasion kminku
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka całych owoców kolendry
woda + szczypta soli do gotowania fasolki
Sposób przygotowania przepisu:
Fasolka szparagowa z orzechami - do słoika
1.
Fasolkę ugotować al dente (5 – 7 min) w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć.
W garnku rozgrzać olej, dodać seler pokrojony w kostkę, pokrojoną w ćwierćplastry cebulę i pokrojonego w plastry pora. Dołożyć orzechy, wsypać cukier, rozmaryn, kminek, gorczycę i owoce kolendry. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
Następnie wlać gorącą wodę i ocet oraz wsypać sól – całość zagotować.
2.
Do zawartości garnka dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i chwilę gotować.
Na tym etapie sałatkę można wystudzić, przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli chcemy uzyskać przetwory na zimę, sałatkę należy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 2 min.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze