Fasolka szparagowa z orzechami - do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę ugotować al dente (5 – 7 min) w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć.
W garnku rozgrzać olej, dodać seler pokrojony w kostkę, pokrojoną w ćwierćplastry cebulę i pokrojonego w plastry pora. Dołożyć orzechy, wsypać cukier, rozmaryn, kminek, gorczycę i owoce kolendry. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
Następnie wlać gorącą wodę i ocet oraz wsypać sól – całość zagotować.
2.Do zawartości garnka dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i chwilę gotować.
Na tym etapie sałatkę można wystudzić, przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli chcemy uzyskać przetwory na zimę, sałatkę należy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 2 min.
Komentarze