Fasolka szparagowa z orzechami - do słoika

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z fasolki szparagowej z dodatkiem fistaszków. Nietuzinkowa, prosta w przygotowaniu marynata, a przy tym niebanalna i wyśmienita w smaku.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g oczyszczonej fasolki szparagowej
    150 g obranego selera korzeniowego
    150 g obranej czerwonej cebuli
    100 g pora
    100 g orzechów ziemnych
    4 i ½ szklanki wrzątku
    1/3 szklanki octu 10%
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    3 łyżeczki soli
    5 łyżeczek cukru
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    woda + szczypta soli do gotowania fasolki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Przetwory Przystawki

Fasolka szparagowa z orzechami - do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa z orzechami - do słoika 1. Fasolkę ugotować al dente (5 – 7 min) w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć.
    W garnku rozgrzać olej, dodać seler pokrojony w kostkę, pokrojoną w ćwierćplastry cebulę i pokrojonego w plastry pora. Dołożyć orzechy, wsypać cukier, rozmaryn, kminek, gorczycę i owoce kolendry. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
    Następnie wlać gorącą wodę i ocet oraz wsypać sól – całość zagotować.
  • Fasolka szparagowa z orzechami - do słoika 2. Do zawartości garnka dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i chwilę gotować.
    Na tym etapie sałatkę można wystudzić, przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
    Jeśli chcemy uzyskać przetwory na zimę, sałatkę należy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 2 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować