Sałatka paprykowa do słoika

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Marynata z czerwonej papryki z dodatkiem warzyw, w tym jarmużu i suszonych pomidorów. Sałatka wyrazista i charakterna w smaku.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki (łącznie 800 g)
    250 g pora
    180 g jarmużu (np. 2 odmiany – o zielonych oraz fioletowych liściach)
    150 g obranej pietruszki
    150 g selera naciowego
    100 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej szałwii
    5 szklanek wrzątku
    ½ szklanki octu 10%
    5 łyżek oleju słonecznikowego
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    3 łyżeczki soli
    5 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego
    4 pokruszone liście laurowe
    1 łyżeczka całych ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przetwory Przystawki Pasty

Sałatka paprykowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka paprykowa do słoika 1. Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w niezbyt długie paski, pora pokroić w ćwierćplastry, jarmuż posiekać, korzeń pietruszki pokroić w półplastry, seler naciowy – w plastry, a pomidory – w paski. Rozdrobnione ww. warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać olej i sos sojowy, wsypać cukier, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, paprykę w proszku, owoce kolendry, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dusić 10 min, często mieszając. Następnie wlać gorącą wodę i ocet oraz wsypać sól – gotować 10 – 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Sałatka paprykowa do słoika 2. Na końcu do sałatki dołożyć posiekaną zieleninę, wymieszać i jeszcze chwile podgrzewać.
    Na tym etapie sałatkę po wystudzeniu można przełożyć do zamykanego pojemnika i , przechowywaną w lodówce, spożyć w ciągu 2 tygodni.
    Jeśli sałatka ma zostać potraktowana jako przetwory na zimę, należy ją przełożyć do słoików i krótko pasteryzować ( 1 – 2 min).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować