Sałatka paprykowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w niezbyt długie paski, pora pokroić w ćwierćplastry, jarmuż posiekać, korzeń pietruszki pokroić w półplastry, seler naciowy – w plastry, a pomidory – w paski. Rozdrobnione ww. warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać olej i sos sojowy, wsypać cukier, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, paprykę w proszku, owoce kolendry, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dusić 10 min, często mieszając. Następnie wlać gorącą wodę i ocet oraz wsypać sól – gotować 10 – 15 min, co jakiś czas mieszając.
2.Na końcu do sałatki dołożyć posiekaną zieleninę, wymieszać i jeszcze chwile podgrzewać.
Na tym etapie sałatkę po wystudzeniu można przełożyć do zamykanego pojemnika i , przechowywaną w lodówce, spożyć w ciągu 2 tygodni.
Jeśli sałatka ma zostać potraktowana jako przetwory na zimę, należy ją przełożyć do słoików i krótko pasteryzować ( 1 – 2 min).
Komentarze