PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Fasolka szparagowa w pomidorowym sosiehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/22/78e86d94ac2436911190f00753afbb64c8717cdf.jpeg16001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-szparagowa-w-pomidorowym-sosie-4
50 dag żółtej fasolki szparagowej
łyżka oleju
20 dag cienkiej kiełbasy – u mnie podwawelska
mała cebula
duży ząbek czosnku
sól
łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
łyżeczka ziół prowansalskich
30 dag pomidorów
łyżka pomidorów suszonych w płatkach
oregano
bazylia
majeranek
pieprz
czosnek granulowany
papryka ostra mielona
cukier
łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania przepisu:
Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie
1.
Z fasolki odcięłam końcówki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam i wsypałam do rondla.
Zalałam około 3 szklankami wody, zagotowałam.
2.
Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam. Kiełbasę, cebulę i czosnek obsmażyłam na rozgrzanym oleju, przełożyłam do fasolki. Płynem z fasolki przepłukałam patelnię, żeby nie stracić „smaczku”, zlałam go do rondla.
3.
Lekko posoliłam, wsypałam suszoną paprykę w płatkach i zioła prowansalskie.
4.
Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki, pokroiłam w kosteczkę i dołożyłam do mięknącej fasolki.
5.
Dodałam do rondla pozostałe przyprawy: pomidory suszone w płatkach, bazylię, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, ostrą paprykę mieloną i szczyptę cukru – wszystko według smaku.
6.
Gotowałam do pożądanej miękkości fasolki. Na koniec dołożyłam koncentrat pomidorowy, oraz mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość zagotowałam.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze