Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

Moja wersja szparagowej niby po bretońsku

Składniki:

  • 50 dag żółtej fasolki szparagowej
    łyżka oleju
    20 dag cienkiej kiełbasy – u mnie podwawelska
    mała cebula
    duży ząbek czosnku
    sól
    łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
    łyżeczka ziół prowansalskich
    30 dag pomidorów
    łyżka pomidorów suszonych w płatkach
    oregano
    bazylia
    majeranek
    pieprz
    czosnek granulowany
    papryka ostra mielona
    cukier
    łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
    łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasolki odcięłam końcówki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam i wsypałam do rondla.
    Zalałam około 3 szklankami wody, zagotowałam.
  • 2. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam. Kiełbasę, cebulę i czosnek obsmażyłam na rozgrzanym oleju, przełożyłam do fasolki. Płynem z fasolki przepłukałam patelnię, żeby nie stracić „smaczku”, zlałam go do rondla.
  • 3. Lekko posoliłam, wsypałam suszoną paprykę w płatkach i zioła prowansalskie.
  • 4. Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki, pokroiłam w kosteczkę i dołożyłam do mięknącej fasolki.
  • 5. Dodałam do rondla pozostałe przyprawy: pomidory suszone w płatkach, bazylię, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, ostrą paprykę mieloną i szczyptę cukru – wszystko według smaku.
  • 6. Gotowałam do pożądanej miękkości fasolki. Na koniec dołożyłam koncentrat pomidorowy, oraz mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość zagotowałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować