Fasolka po bretońsku dla wegeterian

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniała , pachnąca ziołami potrawa , zachęcam do spróbowania .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg fasoli Jaś ( świeża lub sucha)
    1 cebula
    2 goździki
    1 marchew
    1 słodka cebulka-szalotka
    1 pietruszka
    1 ząbek czosnku
    1-2 liście laurowe
    1 gałązka tymianku
    pęczek pietruszki
    sól, pieprz

    puree pomidorowe:
    4 pomidory
    3 cebule
    30g masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku dla wegeterian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasolę umyj, obgotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie – odcedź
    2. Do garnka włóż cebulę z wbitymi goździkami oraz warzywa z częścią natki pietruszki i tymiankiem, zalej wodą (ok. 1 litra)
    3. Gotuj na wolnym ogniu do całkowitej miękkości fasoli. Pod koniec gotowania posól
    4. Przygotuj puree pomidorowe
    5. Sparz i obierz z łup pomidory, drobno pokrój.
    6. Posiekaj drobniutko cebule i zeszklij na tłuszczu , dodaj pomidory i duś na średnim ogniu ok. 20 minut – rozmiksuj blenderem
    7. Przed podaniem połącz puree z fasolą i posyp natką pietruszki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować