Fasola szparagowa w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i połamaną na kawałki fasolę umieszczam w garnku z grubym dnem, dodaję wodę, olej, miód, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Dokładnie mieszam i pozostawiam na noc.
2.Garnek stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do chwili gdy fasola będzie al dente . Nie zapominamy o częstym mieszaniu.
3.Do pół miękkiej fasoli dodaję ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze 10 minut.
Gorącą fasolę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Porady
Zamiast miodu można użyć cukru.
Ja użyłam octu jabłkowego.
Komentarze