Fasola szparagowa w słoikach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Fasola szparagowa w sosie pomidorowym. Może być składnikiem dania mięsnego lub samodzielnym daniem.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 kg umytej fasoli szparagowej (u mnie żółta i zielona)
    1,5 szklanki miodu naturalnego
    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki oleju
    1 szklanka octu owocowego (u mnie domowy)
    papryka ostra w ołatkach 1 łyżeczka
    pieprz ognisty 2 łyżeczki
    3 łyżki soli
    600 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasola szparagowa w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasola 1. Umytą i połamaną na kawałki fasolę umieszczam w garnku z grubym dnem, dodaję wodę, olej, miód, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Dokładnie mieszam i pozostawiam na noc.
  • fasola 2. Garnek stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do chwili gdy fasola będzie al dente . Nie zapominamy o częstym mieszaniu.
  • fasola 3. Do pół miękkiej fasoli dodaję ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze 10 minut.
    Gorącą fasolę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Porady

Zamiast miodu można użyć cukru. Ja użyłam octu jabłkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa żółta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować