Ciasto Fale dunaju z owocami

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto o wyrazistym smaku, który podkreślają sezonowe owoce. Jest lekkie i puszyste, a masa sprawia, że każdy smakosz będzie zachwycony.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    6 jajka
    300 g drobnego cukru do wypieków
    300 ml oleju rzepakowego
    300 ml mleka
    4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    olejek waniliowy i arakowy- nie koniecznie
    dowolne owoce (u mnie banany, borówki, nektarynka i agrest)

    MASA
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe w proszku
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    3 łyżki cukru
    4 łyżki soku z cytryny
    400 g masła (bądź pół na pół z margaryną)

    PONADTO:
    100g gorzkiej czekolady
    100g mlecznej czekolady
    70g masła
    owoce do dekoracji (u mnie maliny i agrest)
    jogurt jogobella brzoskwinia z marakują

    wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto fale dunaju z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrami, dalej ubijając dodać żółtka i powoli wlewać olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Na przemian wraz z mlekiem dodawać ją do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao, olejek arakowy i 4 łyżki mleka, wymieszać. Ado drugiej olejek waniliowy. Wlać jasną mase na blaszkę o górnych wymiarach 26x41cm i wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na to delikatnie wlać ciemne ciasto, wyrównać. Owoce podzielić na mniejsze kawałki lub pokroić w kostke, wyłożyć na ciasto i delikatnie powciskać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Posmarować jogurtem i poczekać aż wsiąknie do ciasto
  • 2. MASA:
    W 3/4 szklanki mleka rozmieszać budynie w proszku. Reszte zagotować z cukrami. Zrobić gęsty budyń i przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
    Masło utrzeć puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce wystudzony budyń i sok z cytryny, cały czas miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki lub zamrażarki do ochłodzenia i stężenia.
  • 3. CAŁOŚĆ:
    Czekolady pokroić na małe kawałki i wraz z masłem roztopić (ja robiłam to w mikrofali, często mieszając) Delikatnie ostudzić. Wylać na mase i szybko rozsmarować. Udekorować owocami

Porady

Ciasto najlepiej kroić nożem zamoczonym wcześniej we wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować