Empanada mexykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić min. 30 min w lodówce.
2.Całą paprykę wkładamy do piekarnika i opiekamy ją w 180 st. ok 20-30 minut po czym ściągamy z niej skórkę i wyjmujemy pestki. Kroimy.
Fasolę odcedzamy i płuczemy.
3.FARSZ:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy aż się zeszklą. Dokładamy mięso mielone i smażymy na małym ogniu do wyparowania wody, które puściło mięso. Dokładamy opieczoną paprykę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem, natką i słodką papryką. Smażymy jeszcze 5 minut.
4.CIASTO:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka (np. przy pomocy szklanki lub szablonu).
5.Na każdym krążku o łożyć farsz i zlepić jak pierożki.
6.Tak zrobione pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok. 30 minut. Pieczemy na złoty kolor.
7.Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia.
Z tych składników wyszło mi 36 pierożków.
Komentarze