Empanada mexykańska

0 (0 ocen)

Na święta jak i na imprezę lub przekąskę

Składniki:

  • CIASTO:

    450g mąki pszennej
    85g masła
    2 jajka
    1 żółtko (do smarowania)
    ok. 6 łyżek ciepłej wody
    sól

    FARSZ:

    300g mięsa mielonego
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    papryka żółta
    1 puszka czerwonej fasoli
    świeża natka
    sól, pieprz
    słodka papryka
    koncentrat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Empanada mexykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić min. 30 min w lodówce.
  • Opieczona papryka 2. Całą paprykę wkładamy do piekarnika i opiekamy ją w 180 st. ok 20-30 minut po czym ściągamy z niej skórkę i wyjmujemy pestki. Kroimy.
    Fasolę odcedzamy i płuczemy.
  • farsz mexykański 3. FARSZ:

    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy aż się zeszklą. Dokładamy mięso mielone i smażymy na małym ogniu do wyparowania wody, które puściło mięso. Dokładamy opieczoną paprykę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem, natką i słodką papryką. Smażymy jeszcze 5 minut.
  • ciasto 4. CIASTO:

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka (np. przy pomocy szklanki lub szablonu).
  • przed zlepieniem 5. Na każdym krążku o łożyć farsz i zlepić jak pierożki.
  • przed pieczeniem 6. Tak zrobione pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok. 30 minut. Pieczemy na złoty kolor.
  • po upieczeniu 7. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia.
    Z tych składników wyszło mi 36 pierożków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować