Empanada wigilijna

0 (0 ocen)

Idealny sposób na zamiennik typowych pierogów z kapustą i grzybami. Doskonale prezentują się na wigilijnym stole

Składniki:

  • CIASTO:

    450g mąki pszennej
    85g masła
    2 jajka
    1 żółtko (do smarowania)
    ok. 6 łyżek ciepłej wody
    sól

    FARSZ:

    400g pieczarek
    20g suszonych grzybów
    400g kapusty kiszonej
    1 cebula
    sól, pieprz
    olej (do smażenia)
    tymianek
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Empanada wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić min. 30 min w lodówce.
  • Kapusta kisz. 2. FARSZ:

    Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, włożyć do garnka, zalać wodą i dusić około godzinę.
    Odcedzić i wycisnąć. Pokroić.
  • Farsz 3. Pieczarki z cebulką pokroić drobniutko i smażyć na rozgrzanym oleju. Dusimy do momentu aż wyparuje cala woda, którą puściły pieczarki. Dorzucamy pokrojoną kapustę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Ciasto 4. CIASTO:

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka (np. przy pomocy szklanki lub szablonu).
  • Farsz na cieście przed zlepieniem 5. Na każdym krążku ułożyć farsz i zlepić jak pierożki.
  • Empanady przed pieczeniem 6. Tak zrobione pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok. 30 minut.
    Pieczemy na złoty kolor.


    Z tych składników wyszło mi 36 pierożków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować