Empanada wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić min. 30 min w lodówce.
2.FARSZ:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, włożyć do garnka, zalać wodą i dusić około godzinę.
Odcedzić i wycisnąć. Pokroić.
3.Pieczarki z cebulką pokroić drobniutko i smażyć na rozgrzanym oleju. Dusimy do momentu aż wyparuje cala woda, którą puściły pieczarki. Dorzucamy pokrojoną kapustę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia.
4.CIASTO:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka (np. przy pomocy szklanki lub szablonu).
5.Na każdym krążku ułożyć farsz i zlepić jak pierożki.
6.Tak zrobione pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok. 30 minut.
Pieczemy na złoty kolor.
Komentarze