Ekstra mięsne sajgonki z zielonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinię ścieramy bez obierania na grubej tarce.
2.Boczek kroimy na kawałki i wytapiamy na patelni aż stanie się chrupki. Wyjmujemy boczek, a na powstały tłuszcz wrzucamy ryż i cukinię. Doprawiamy je solą, chilli, sosem sojowym, czosnkiem i curry. Podsmażamy.
3.Płat papieru ryżowego kładziemy na talerzu i zwilżamy wodą z obu stron za pomocą pędzla. Czekamy aż zmięknie, a następnie na dole na środku kładziemy farsz ryżowy i kilka kawałków boczku.
4.Najpierw zwijamy papier jeden obrót do góry aby zakryć farsz, następnie dokładnie zawijamy boki, a następnie do końca do góry w rulonik. W taki sam sposób postępujemy ze wszystkimi płatami.
5.Tak przygotowane sajgonki wrzucamy na głęboki mocno rozgrzany tłuszcz (np. do frytkownicy nagrzanej do 180 stopni) i smażymy kilka minut.
Komentarze