Ekstra mięsne sajgonki z zielonym ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, choć nieco zmodyfikowane danie kuchni chińskiej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    100 g ryżu białego
    170 g cukinii
    230 g ekstra mięsnego surowego boczku

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    opakowanie 100 g okrągłego papieru ryżowego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    olej
    2 szczypty chilli
    2 szczypty czosnku granulowanego
    łyżeczka curry
    3 łyżki sosu sojowego
    sól

    DEKORACJA:
    kawałki skórki cukiniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki Sosy

Ekstra mięsne sajgonki z zielonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinię ścieramy bez obierania na grubej tarce.
  • 2. Boczek kroimy na kawałki i wytapiamy na patelni aż stanie się chrupki. Wyjmujemy boczek, a na powstały tłuszcz wrzucamy ryż i cukinię. Doprawiamy je solą, chilli, sosem sojowym, czosnkiem i curry. Podsmażamy.
  • etap... 3. Płat papieru ryżowego kładziemy na talerzu i zwilżamy wodą z obu stron za pomocą pędzla. Czekamy aż zmięknie, a następnie na dole na środku kładziemy farsz ryżowy i kilka kawałków boczku.
  • etapp 4. Najpierw zwijamy papier jeden obrót do góry aby zakryć farsz, następnie dokładnie zawijamy boki, a następnie do końca do góry w rulonik. W taki sam sposób postępujemy ze wszystkimi płatami.
  • 5. Tak przygotowane sajgonki wrzucamy na głęboki mocno rozgrzany tłuszcz (np. do frytkownicy nagrzanej do 180 stopni) i smażymy kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować