Tortownica o średnicy 26cm
Masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
5 jajek
3 budynie waniliowe
600 ml mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
32g cukru waniliowego
4 łyżki cukru do budyniu
Ponadto:
Biszkopty do wyłożenia tortownicy
Puszka brzoskwiń
50g kokosu do posypania – opcjonalnie
Egzotyczny sernik na gotowanym budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę. Brzoskwinie odsączyć z syropu. 400 ml mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszać dwa budynie. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Wszystkie składniki sernika przełożyć do jednej miski i utrzeć do powstania jednolitej i lśniącej masy. Nie należy ucierać zbyt długo, aby zbytnio jej nie napowietrzyć. ¾ masy serowej przelać do tortownicy, wyłożyć brzoskwinie i zalać pozostałą masą. Sernik posypać kokosem. Piec przez ok. 60 – 70 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Przełożyć do lodówki.
Komentarze