Sernik na gotowanym budyniu

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

sernik, który uda się każdemu

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (blacha 25x35)

    Ciasto :
    200 g masła
    400 g mąki
    100 g cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody
    3-4 łyżki śmietany
    1 czubata łyżka kakao
    Masa serowa:
    1 kg mielonego białego sera (użyłam w wiaderku)
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    zimny ugotowany budyń ( 600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru)
    1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy (proszek)
    Dodatkowo:
    2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu)
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Budynie

Sernik na gotowanym budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut. W tym czasie jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, a następnie po łyżce ugotowanego zimnego budyniu. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić większą częścią ciasta. Następnie wylać masę serową i wyłożyć wiśnie, a na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Ciasto piec w temp. 180 stopni C około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować