Egzotyczna pijana tarta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, wymieszać, w środku zrobić mały dołek, dodać jajko, ponownie wymieszać i dodać pokrojoną w kawałki margarynę. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
2.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przenieść do wcześniej natłuszczonej margaryną formy. Na ciasto położyć papier do pieczenia następnie wysypać fasolę, która obciąży ciasto.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stC 15 minut, po tym czasie usunąć papier do pieczenia i piec jeszcze ok. 10 minut, aż do lekkiego zarumienia brzegów ciasta.
4.Przygotować nadzienie. Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać wiórki kokosowe. Mleko zagotować i wlać do masy. Wymieszać oraz masę przenieść do garnka, lekko podgrzewać, aż masa trochę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać rum i wymieszać.
5.Nadzienie wylać na ciasto, banany obrać, pokroić w plastry i poukładać na wierzch tarty i zapiec 15 minut w piekarniku w 200stC.
Komentarze