Pijana zakonnica

4.5 (148 ocen)

  • 1 min

Dziś ciasto o ciekawej nazwie ,,Pijna zakonnica". Pijana, bo ,,napiła się wódki" ,i ciasto jest dość mocno alkoholowe, wilgotne o kakaowo-czekoladowym smaku

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt z 6 jaj.

    Poncz:
    1 niepełna szkl. wody
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    4 kieliszki wódki
    1/4 kostki margaryny

    500 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru

    tabliczka czekolady
    1 łyżka masła
    6-7 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Pijana zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upiec, jeszcze w gorącym robić dziurki (w odstępach ok. 4cm.) drugą końcówką ołówka.
  • 2. Wszystkie składniki ponczu zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem, dodać lekko ciepłą żelatynę ropzuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wyłożyć na zimny wystudzony biszkopt.
  • 4. Czekoladę rozpuścić na ogniu z mlekiem i masłem, lekko ciepłą polać po cieście.

Porady

Ciasto idealnie smakuje jeśli jest dobrze schłodzone.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować