Dziki ryż z tofu i pieczarkami (danie wegańskie)

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Kolejna propozycja z cyklu : kuchnia wegańska :-)

  • 30 min

Składniki:

  • składniki:
    2 torebki dzikiego ryżu
    pół kilograma pieczarek
    kostka wędzonego tofu
    3 ząbki czosnku
    pół szklany śmietany owsianej lub innej roślinnej śmietany
    2 łyżki sosu grzybowo - sojowego Tao Tao
    3 łyżki prażonej cebulki
    3 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dziki ryż z tofu i pieczarkami (danie wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w dość grubą kostkę, gdy tofu będzie zarumienione, dodajemydo niego pokrojone pieczarki, lekko smażymy około 10 minut. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pieczarek, lekko podsmażamy, do sera i pieczarek dodajemy sos sojowo - grzybowy, a następnie śmietanę. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, a sos lekko zgęstnieje, dodajemy cebulkę prażoną, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podajemy z dzikim ryżem

Porady

Dla osób nie będących na diecie wegańskiej można użyć śmietany kremówki 36 % danie będzie smaczne ale bardziej kaloryczne. Potrawka doskonale smakuje również z kaszą lub makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować